- Reklama -Newspaper
Čtvrtek, 21 listopadu, 2024
bydlení

Problémem při nákupu manga je zralost. Jak ho vybírat a co s nezralým ovocem?

spot_img

Zatímco před deseti lety bylo vzácností, dnes ho lze dostat téměř v každém supermarketu. Většinou je však v regálech jen jeden druh. Pro srovnání: jen v Indii existuje přibližně tisíc různých odrůd manga. Indie je jeho domovskou a zároveň hlavní exportní zemí. Na březích Gangy pěstovali toto ovoce již před 4000 lety.

Velikost, tvar a barva plodu, chuť, obsah cukru a kyselin, vůně a kvalita dužiny se mohou lišit stejně jako velikost a hmotnost manga. Některé z plodů mangovníku, který roste až do výše 30 metrů, váží až tří kilogramů. Jiné jsou velké jen jako švestka. Slupka manga může být žlutá až sytě červená, ale i zelená – není vzácné vidět mango všech barev visící na stromě vedle sebe ve stejnou dobu.

Plody jsou nadupané vitamíny
Mango nejen výborně chutná, ale je také velmi zdravé: toto exotické ovoce má nejvyšší obsah provitaminu A ze všech druhů ovoce. Jen jedno mango o hmotnosti přibližně dvou set gramů pokrývá denní potřebu přibližně jednoho miligramu. Tak pomáhá našemu tělu při obnově buněk kůže, sliznic a chrupavek. Provitamin A také posiluje imunitní systém a zlepšuje zrak. Mango je také dobrým zdrojem vitamínu C: dvě stě gramů obsahuje přibližně 74 miligramů, což jsou přibližně tři čtvrtiny denní potřeby.

Nejprve přivonět, potom přitlačit
Problémem při nákupu manga u nás je jeho zralost. Je zralé nebo nezralé? Při pohledu na něj to nelze zjistit, protože barva slupky vůbec nic neřekne. Užitečnější je k němu přivonět: zralé mango má intenzivní a příjemnou vůni. Pomůže i opatrný tlak prstů – pokud dužina mírně povolí, dosáhla optimálního stupně zralosti. Úplně zralé mango je nejlepší konzumovat okamžitě nebo jej nechat maximálně dva dny. Nezralé mango můžete zabalit do novin a nechat ho dozrát doma. Chcete-li zrání urychlit, je nejlepší dát jej do misky s jablky – ty vylučují ethylen, a tím urychlují proces zrání. Manga skladujte vždy při pokojové teplotě, protože v chladničce nebo při teplotě nižší než osm stupňů Celsia ztrácejí chuť.

Jak se dostat k dužině
Nejlepší způsob, jak jíst mango, je odkrojit dužinu z obou stran od pecky, udělat na ní nožem mřížku a poté odříznout od slupky. Tak dostanete mango nakrájené na kostičky. Sladké a šťavnaté mango je ideální pro přípravu exotických dezertů, zmrzliny, ovocného salátu, sorbetů, ovocných koláčů, dortů. Výborný je také koktejl z manga a malin.

Nemusí být jen sladké
Indové připravují s mangem i slaná jídla. Ať už jde o ryby nebo drůbež – mírně kyselá dužina manga se výborně hodí k tropicko-exotickým pochoutkám, jako je kuřecí kari nebo ovocné kuřecí špízy. Mangem lze zpestřit i vegetariánská a veganská jídla, jako jsou plněné cukety, těstoviny, tofu, kari nebo špenátový salát. V Indii dělají z manga i čatní, dokonce ho nakládají, jako my okurky. Výborně se hodí ke grilovaným ak smaženým jídlům. V Thajsku je zase běžné jíst ještě nezralé mango, které se prodává spolu se solí a pepřem.

- Reklama -spot_img
spot_img

Redakce doporučuje

Články autora